Adventure Racing: Leren Kanoën

Gepubliceerd op 12 juli 2024 om 14:19

Na een meditatiecursus om helder en rustig te worden in mijn hoofd, kwam ik op het plan om te gaan sporten. Niet zomaar een sport, maar Adventure Racing. Maar wat is Adventure Racing? Het is een race waarbij je fietst, kanoot, klimt en hardloopt. Ik had de film Arthur the King gezien met Mark Wahlberg en was helemaal enthousiast. De film laat duidelijk zien wat Adventure Racing is, dus ik zou zeggen zeker kijken als je net als mij ook wil Adventure Racing.

Zelf hou ik van afwisseling en raak ik snel verveeld als ik te lang één sport doe, dus dit idee past helemaal bij mij. Een dag na mijn plan zat ik een beetje op google en kwam ik de cursus van Marianne tegen. Een vierdaagse cursus om te kanoën voor beginners. Het was een stukje bij mijn vandaan, dus ging ik met de taxi heen en terug. Dat is ook heel fijn als je na de les moe bent, dan hoef je niet nog te fietsen.

De eerste dag Ben ik goed genoeg?

Na een korte uitleg over de zwemvesten en de peddel, gingen we het water in. De  peddel moet je ongeveer met je hand kunnen raken en dan is het goed. Ik ben nog al klein, maar gelukkig had Marianne een kleine peddel van mijn formaat. En toen was het zover. Leren instappen in de kano. Ik vond het super spannend. Wat als de kano omslaat? Maar Marianne begeleide ons goed en niemand viel in het water. Eenmaal op het water voelde ik mij vrij en kon ik optimaal genieten van het meer. De spanning maakte ruimte voor energie en rust. Na een tijdje te hebben genoten van het uitzicht, bleek dat ik het iets te rustig aan deed. Marianne kwam eraan en deed voor hoe het moest. Als beginner lukte de technieken niet echt en deed ik maar wat. Maar ik kwam wel vooruit en ik vond het super leuk. ¨Pak het water, pak het water¨ zei Marianne, waarmee ze bedoelde dat ik meer kracht moest zetten en de peddels dieper in het water moest doen. Ik deed heel erg mijn best, maar wist, nee, dit was het toch niet, maar ondanks dat de technieken niet echt lukte, wist ik wel dit is wat ik wil doen. En als ik ergens voor ga, dan ga ik er helemaal voor. Marianna organiseert ook tochten. Dan vaar je van 10:00 tot 15:00 samen in een groep. Toen ik dat hoorde wist ik dat wil ik ook, maar goed ik was nog lang niet goed genoeg. Even kwam het in mijn gedachte, wat als ik niet goed genoeg ben. Maar via een mooie meditatie sessie, gingen die gedachtes weg en was ik weer enthousiast.

De tweede dag Storm

De tweede dag dat ik de cursus deed zat het weer helaas niet mee. Nadat we de boogslag hadden geoefend, een slag waardoor je snel kan draaien in de kano, begon het vreselijk te stormen. Heel veel regen en zelfs onweer. Na een aantal flitsen besloten we om uit het water te gaan. Je wilt natuurlijk niet dat je geraakt wordt door een bliksemflits. Voor onze veiligheid gingen we naar de kant. In plaats van niets te doen, besloot Marianne om les te geven over tochten en veiligheid. Super interessant en ze legde uit, mits je goed genoeg bent, mag je daaraan meedoen. Marianne heeft veel kano´s die ze zelf kan vervoeren, waardoor je zelf dus geen kano hoeft te hebben. Ik ging na de les weer met de taxi terug naar mijn huis. Voldaan en met nog meer motivatie om de derde dag weer te beginnen.

De derde dag Overboord

Met veel enthousiasme begon ik aan de derde dag van de cursus. Alles ging helemaal goed, totdat ik moe werd en een deelnemer zei:¨Moet ik je even trekken¨. Ik die super blij was dat ik niet helemaal zelf na de kant hoefde, ik was nogal moe van het kanoën, zei gelijk Jaaa, doen. Helaas hing ik te veel naar rechts en voor dat ik het wist lag ik in het water. Dat was even schrikken, want je wilt niet vast komen te zitten in je kano. Mijn lichaam gierde van adrenaline en ik werd helder. Snel zwom ik naar boven en toen ik van de schrik was bekomen, was ik er weer. De deelnemer die mij wilde trekken zei dat ik mij vast moest houden aan zijn kano en dan zou hij mij naar de kant brengen. Maar wat denk je? We waren best wel ver van de kant, dus dat was echt tien keer sh*t. Hij kwam nauwelijks vooruit. Vervolgens was er iemand anders en die bracht mij naar de kant. Het leek een eeuwigheid te duren, maar uiteindelijk had ik het gered. Ik werd de kant opgesjouwd en ik deed mijn natte kleren uit en besefte dat dit ook fout had kunnen lopen. Na deze ervaring dacht ik: is kanoën wel iets voor mij? Toen dacht ik weer aan mijn plan: Adventure Racing. En wist ik ja kanoën is wel voor mij en ik ga gewoon door.  

De vierde dag Een kleine tocht

De vierde dag was ik nog een beetje gespannen, aangezien ik niet weer wilde omvallen in het water, maar ik kreeg een andere kano die lekkerder zat. We deden wat oefeningen en vervolgens gingen we een klein tochtje maken. Normaal pak ik een sport snel op, maar op de één of andere manier zat ik toch moeilijk te doen en lukte de technieken niet zo goed. De heenweg van de tocht ging goed, maar terug was afzien. Als je net als mij rookt en niet zo´n goede conditie hebt, dan ben je snel moe. Oh ja Adventure Racing terwijl je rookt kan dat? Ja dat kan. Tenminste ik ga dat doen. Mijn sigaretjes zijn voor mij heel belangrijk en voor mij maakt het niet uit. Anyway, de vierde dag ging goed, behalve dus de terugreis. Na vier dagen gekanood te hebben, was ik heel blij dat ik mee heb gedaan aan de cursus. Maar ik ben er nog niet. Het liefste wil ik één keer per week les, dus het nieuwe plan is om dit te vinden. Eén keer per week lessen is voor mij beter, want dan leer ik het net even iets beter.

Onervaren maar veel geleerd

Vroeger heb ik weleens met mijn vader gekanood, maar dat is heel lang geleden. De basisoefeningen en technieken snap ik nu. Belangrijk is dat ik nog meer moet oefenen, want het is nog niet perfect, maar goed ik ben een beginner en dan mag je fouten maken. De kano les van Marianne is een aanrader, maar het gaat allemaal wel snel. Dus als je net als mij iets langzamer bent, kan het best moeilijk zijn. Ik heb ontzettend veel geleerd en de vierdaagse cursus is echt een aanrader. Ik heb genoten, het was spannend en uiteindelijk kan ik een beetje kanoën. Al met al super leuk om te doen. Ga ik door met kanoën? Zeker weten. Bij de Action heb je een opblaasbare kano en de kans is groot dat ik er eentje ga kopen. Leren kanoën is het begin van mijn Adventure Racing avontuur. Nu op naar de volgende sport. Volgende week ga ik beginnen met klimmen. En daar heb ik ook heel veel zin in. Hou de website in de gaten voor meer Adventure Racing blogs. Kanoën was  heel vet. Dankjewel Marianne voor de lessen en de hele leuke cursus. Ik ben weer een stukje verder in mijn sportreis.     

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.