Amsterdammertjes

Gepubliceerd op 15 maart 2024 om 14:40

Amsterdam, onze hoofdstad met haar mooie grachten en leuke winkeltjes. Er valt altijd iets te beleven. Sinds mijn negentiende is het mijn woonplaats en heb ik haar in mijn hart gesloten. Niet alleen ik houd van deze stad. Nee, de filmwereld ook. Als filmwetenschapper vond ik dat het tijd werd om hier aandacht aan te besteden. Helemaal nu we net de opnames hebben gehad van de nieuwe actiefilm The Hitman’s Bodyguard. Met in de hoofdrol de oh zo bekende Samuel Jackson. En denk aan Prooi van Dick Maas die nu in de bioscoop is te zien, waar het Vondelpark dient als decor. Maar wat zijn de redenen waarom Amsterdam wordt gebruikt in deze films? In eerste instantie denk je gelijk: oh ja wiet en hoertjes. Maar is dit alles? Laten we een kijkje nemen.

Ocean’s Twelve 2004

In 2004 was het zover en kwamen Brad Pitt en George Clooney naar ons kleine kikkerlandje. “Heb jij Brad of George al gespot?”, was de vraag van de dag. Gillende meiden (en ja ik ook) zochten de straten af om een blik te vangen van deze hotties. Ik heb het natuurlijk over de opnames van Ocean’s Twelve. De eerste opdracht die het team van Danny Ocean krijgt is in Amsterdam. Zij moeten een VOC-aandeel stelen van de kluizenaar van der Woude. Bij aankomst blijkt echter dat iemand anders hen voor is geweest. Opvallend is dat “het Amsterdam van vroeger” wordt benadrukt in de film. Veel gebouwen uit de 17de en 18de  eeuw komen in beeld. Maar wat is een bezoekje aan Amsterdam zonder jointjes? Helemaal niets. Zo kiest regisseur Steven Soderbergh er dan ook voor om de eerste ontmoeting van team Danny plaats te laten vinden in een coffeeshop. Dat Amsterdam Centraal in het echt is vervangen door het Haarlem Station, zien we even door de vingers.

Hostel 2005

Quentin Tarantino heeft altijd al een voorliefde gehad voor onze hoofdstad. Dit is dan ook terug te zien in zijn films. Hostel uit 2005, een slechte horrorfilm, begint in Amsterdam. In deze film gaat het niet veel verder dan drugs en seks. De rugzaktoeristen Paxton en Josh zijn op zoek naar een coffeeshop op de Wallen. Hier ontmoeten zij de Russische Alexei die hen vertelt over een plek in Slowakije waar ze bloedmooie vrouwen kunnen vinden. Vanaf dat moment vertrekken ze uit de stad. Door veel fietsen, veel feesten, maar vooral veel seks wordt de plaats geportretteerd. Ondanks de interesse van Quentin in de stad, heeft hij niet veel onderzoek gedaan. Iedereen praat namelijk Duits en dat is toch wel een kleine tegenvaller.

 

The Fault in Our Stars 2014

Een echte tranentrekker is The Fault in Our Stars. Hier worden weinig stereotypes gebruikt. De stickies en de prostituees komen niet voor in de film. Nee, in deze film gaat het over een jong stel dat allebei kanker heeft. Met “the make a wish foundation” plannen zij een reisje naar Amsterdam. Ook hier zien we dat de geschiedenis van Amsterdam wordt benadrukt. Zo gaan Hazel en Augustus naar het Anne Frank Huis. Het is een romantisch verhaal en daar leent Amsterdam zich voor. Zo zien we  lange wandelingen langs de grachten en de kleine straatjes geven een gevoel van warmte. Zo kan het dus ook

Nederlandse cinema

In het filmaanbod van eigen bodem zie je dat de stad ook erg populair is. Amsterdammend, Turks Fruit, Zwartboek en Michiel de Ruyter zijn nog maar een paar voorbeelden. Een hartverwarmende film die goed past bij dit onderwerp is Hartenstraat uit 2014 van Sanne Vogel. Deze hele film speelt zich af in onze hoofdstad. Ook hier zien we dat de stad een goed decor is voor een romantische film. Net als bij The Fault in Our Stars worden de kleine straatjes, de knusse winkeltjes gebruikt om de sfeer te zetten. En er is niets terug te vinden van het stereotypebeeld dat vaak gebruikt wordt in buitenlandse films. Het aardige van deze film is dat Amsterdam aanvoelt als een klein dorp, waar iedereen elkaar kent.

Mokum is populair in filmland. Ik kan het niet helpen hier een beetje trots op te zijn. Ondanks dat sommige films blijven hangen in het stereotypebeeld van jointjes en hoertjes, zijn er nog genoeg andere films waar je van kunt genieten. Als je net als ik een voorliefde hebt voor de stad, kijk ze dan allemaal. Deze “Amsterdammertjes” zijn zeker de moeite waard. Al is het alleen al om te zien hoe er in de wereld wordt gedacht over onze hoofdstad. En zoals een rasechte Amsterdammer zou zeggen: “Dat geef ik je op een brieffie.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.